Sri Chinmoy Könyvei és Zenei Munkássága

Hogyan váljunk a belső világ hőseivé?

 

 

 

“Mindig isteni hősként kell viselkedj. Az isteni hős egy spirituális személy, aki az Isteni földi kinyilvánításáért dolgozik – mindig az Isteni, a Legfelsőbb kedvéért cselekszik. Ha megijedünk, amikor probléma merül fel, akkor nem lehetünk az Isteni, a Legfelsőbb választott eszközei. Az életet el kell fogadni.”

-Sri Chinmoy

CKG

Amikor egy hősre gondolunk, általában olyan valakit képzelünk magunk elé, aki megmenti mások életét, vagy egy nemes ügyért harcol, vagy bármilyen kiemelkedő eredményt, sikert ér el az életben. A külső világban a hősiességet az egyén cselekedetei alapján ítélik meg, és hagyományosan a hős, olyan valaki, aki példaértékű bátorságot mutatott vagy áldozatot hozott. Azonban van valami, amit úgy hívunk, hogy hősiesség a belső világban.

A belső világ hőse olyan valaki, aki küzd a saját tökéletlenségeivel és megpróbálja a legjobbat kihozni magából. Ez az igazi nemesség és jellemformálás útja. Nem mindenki lehet hős a külső világban. De mindannyian igazi hősökké válhatunk a belső világban. Hét lépésről olvashatsz itt, hogy a belső világ hősévé válj:

1. Fogadd el a világot úgy, ahogy van!

Nem élünk egy ideális világban, távolról sem. A legjobb szándékunk ellenére, hogy a jóságot és a kedvességet terjesszük, a világ gyakran megharagszik ránk, kinevet minket, vagy éppen közömbösen vállat von számunkra. A világ kegyetlensége, durvasága és hálátlansága néha elborít minket és úgy érezzük minden reménytelen. Mi értelme, hogy adjak, ha senki nem értékeli azt? A fogékonyság ezen elbátortalanító hiánya láttán oly könnyű feladni a világ és az emberiség szeretetét és szolgálatát.

A belső világ hőse egy tágabb perspektívát lát. Ez a világ nem egy befejezett termék, hanem a fejlődés folyamatában van. Azért, hogy megváltoztassa a világot, a belső világ hőse tudja, hogy el kell fogadnia a világot úgy, ahogy most van, minden tökéletlenségével és korlátozottságával.  Ha arra várna, hogy a világ tökéletesebbé váljon, mielőtt felajánlaná a szolgálatát és a jóindulatát, akkor az örökkévalóságig várhatna.

Az anya tudja, hogy a gyermeke nem tökéletes, de mégis szereti őt tiszta szívéből. Az anya látja gyermeke korlátait, mint a sajátját. A belső világ hőse az anya feltételnélküli szeretetét használja, amikor a világgal foglalkozik.

Légy a belső világ hőse és fogadd el a világot, úgy ahogy van! Lásd a jószándékait, bocsásd meg a hibáit és segíts ott és ahol tudsz!

“Ha azt hiszed, amit látsz, akkor minden pillanatban

Tartsd szíved szemét  tágra nyitva,

És lásd az isteni valóságot

Mindenben.”

-Sri Chinmoy

SoulBird
2. Dolgozz keményen, elvárások nélkül!

Amikor valamit elértünk, gyakran vágyunk elismerésre és csodálatra. Azt akarjuk, hogy a többiek csodálják kemény munkánk eredményét.  S ha ez nem jön el, akkor frusztráltnak és csalódottnak érezzük magunkat. Ha túlzottan kötődsz mások elismeréséhez, akkor elveszíted a kemény munka finom jelentését és a velejáró elégedettséget.  A kemény munka az ami a jellemünket formálja. Koncentrációt, kitartást, munkabírást és képességet tanít számunkra.

A belső világ hőse a szívével dolgozik, és teljesen a jelen pillanatban oldódik fel. Nem engedi meg értelmének, hogy a múltra vagy a jövőre gondoljon. E módon a munka maga a meditáció egy formájává válik. Az ilyen szellemben elvégzett munka jutalma önmaga, amely maradandó elégedettséget ad. A külső elismerés olyan, mint a cukormáz a tortán. Jó, ha jön, de nem vágyunk utána.

Az egónk egy állandó figyelem-koldus.  Azonban, ha a belső világ hősiességének útjára léptünk, felismerjük, hogy ki kell nőjjünk az egó gyerekes követeléseiből. Az igazi nagyság nem abban áll, hogy büszkén mutogassuk a világnak, mit tettünk, hanem csendben és szerényen felajánljuk az eredményeinket a világnak, anélkül, hogy bármit várnánk érte cserébe.

“A külső világ hősével ellentétben, a belső világ hőse

Mindig legfelsőbben alázatos.”

-Sri Chinmoy

Tolerance
3. Kerüld a negatívitást!

Mindig könnyebb másik hibáira és gyengeségeire rámutatni, mint értékelni a jó tulajdonságaikat. Hasonlóan, mindig könnyebb lustának lenni, mint aktívnak, könnyebb negatívnak lenni, mint építőnek, könnyebb kételkedni és gyanakodni, mint hinni. Már csak azáltal,  hogy a pozítiv tulajdonságokat erősítjük önmagunkban, fejlődést érünk el és előbbre lépünk.  S az igazi boldogság a fejlődésben van, nem pedig az egy helyben toporgásban.Két hang van benned, ami a figyelmedért küzd. Az egyik pozítiv, bátorító és inspiráló, a másik cinikus és negatív. Mindkettő beszél hozzád, de tőled függ, hogy melyikre hallgatsz.  Furának tűnik, de általában a negatív hangra hallgatunk, még akkor is, ha az üzenetei szerencsétlenné és boldogtalánná tesznek minket. Mivel mi oly sok időt töltünk a negatív hanggal, nem halljuk meg a pozítiv hang inspiráló, megnyugtató és felemelő szavait.Légy bölcs, légy egy spirituális hős és kezdj el újra a pozítiv hangra hallgatni! Amikor azt a tudatos döntést hozod, hogy csak a benned lévő pozítiv üzenetekre hallgatsz, hamarosan felfedezheted, hogy a negatív hang leáll benned.

“Istennek a te páratlan lelkeden keresztül egy különleges küldetést kell beteljesítenie. Hogy ezt a küldetést teljesítse, választott eszközéül a te lelkedet fogja használni, és nem másét.” -Sri Chinmoy

non-violence
4. Magaddal harcolj, és ne másokkal!

A hősök és a csaták egymástól elválaszthatatlanok. A belső világ hősiességének útján is kell lennie harcoknak. A különbség az, hogy nem másokkal harcolsz, hanem csak a saját korlátaiddal és tökéletlenségeiddel. A belső harc során egy sokkal pozítivabb, szeretőbb, fényesebb és kedvesebb emberi lénnyé alakítod át magadat, egy igazi isteni hőssé!

Itt a küzdelem alatt, ne az erőszakot és az agressziót értsd, hanem a negativitás legyőzését. Az önmagunkkal való harc azt jelenti, hogy legyőzzük az egó gátjait és kihívásait, és összehangolódunk igaz természetünkkel, a lélekkel. Az egyik hatékony módja, hogy felfedezzük a lelket az ima és a meditáció. Az évszázadok során keresők, szentek, remeték és jógik utaztak a spirituális fegyelem útján és győzedelmeskedtek belső kincseik feltárásában.

Csak egyetlen célból születtünk meg:

Hogy győzedelmeskedjünk az élet csataterén.”

-Sri Chinmoy

happiness-gr-jpg
5. Légy önátadó!

Amikor gyermek voltam, szerettem a születésnapjaimat, mert számomra azt jelentette, hogy mindig kaptam ajándékot. Mostanában több örömet kapok attól, hogy olyat adjak ajándékba másoknak, amelyet valóban szeretnének a születésnapjukon. Az évek során felismertem, hogy sokkal több öröm rejlik az adásban, mint a kapásban. Amikor adsz a szíved kitágul és eggyé válik másokkal. Ez az egység érzés rokonértelmű az örömmel és a boldogsággal.

Az adás nem feltétlenül jelenti anyagi dolgok ajándékozását. Ez utalhat olyan spirituális tulajdonságokra, mint a kedvesség, a szeretet, a részvét és a megbocsátás. Amikor valaki rám mosolyog az utcán, én azt érzem, hogy az a valaki valami értékeset adott számomra kedvesség formájában. Ha meg tudsz bocsátani annak, aki megbántott téged, akkor annak a személynek valami nagyon értékeset adsz.

Amikor a szereteted, örömödet és törődésedet adod másoknak kérdés nélkül vagy anélkül, hogy várnál bármit cserébe, fel fogod fedezni, hogy spontán boldogság árad szét szívedben. Ha egy hős szeretnél lenni a belső világban, akkor a mai naptól fogva szentelj figyelmet az adásnak. Érezd azt, hogy minden alkalommal amikor adsz, egy jobb ember leszel.

Aspiration
6. Soha ne add fel!

Ellentétben, amit gondolsz róluk, a sikeres emberek gyakran nem tehetségesebbek az átlagnál. És csak úgy, mint a többi ember, ők is rendszeresen megtapasztalják a kudarcot mielőtt győznének. Amiben különböznek, az az eltökéltségük a sikerre. Nem tulajdonítanak túl nagy fontosságot a kudarcaiknak.

Ha nem tekinted a kudarcot végső eredménynek, hanem egy elkerülhetetlen lépcsőnek tartod a tanulási folyamatodban, akkor végülis sikerrel fogsz járni. Mivel egy isteni hősnek a kudarc nem más, mint egy lehetőség, hogy legközelebb jobban teljesítsen. Tekintsd a kudarcokat álruhás barátoknak, akik egyetlen célja, hogy elvezessenek téged a siker és fejlődés útján. Minden alkalommal, amikor megbotlasz, kelj fel, rázd le magadról a port és derüsen kezd el újra, mint egy igazi hős a belső világban!

“Engedd meg a kudarcnak, hogy megtanítson neked egy legfelsőbb leckét: minden egyes napnyugta a kezdete és nagyon, nagyon világos és erőteljes napfelkeltének.”-Sri Chinmoy

Forgiveness
7. Mindig előre menj!

A múlt börtön lehet. Amikor arra gondolunk mennyi mindent rosszul tettünk az évek során, elbátortalanodunk. Csak azért, mert hazudtunk vagy kemények voltunk valakivel múlt héten vagy tíz évvel ezelőtt, azt gondoljuk, hogy soha nem lehetünk jók, jobbak vagy a legjobbak.

Mindenki követ el hibákat,  még a belső világ hősei is. De ahelyett, hogy síránkozna, egy isteni hős arra használja hibáit, hogy megerősítse elhatározását, hogy legközelebb jobban cselekszik. A belső világ hőse számára a hibák, mint a kudarcok, a lépcső fokai, amelyeket arra használ, hogy egy jobb emberré váljon.

A múlt tapasztalataira a belső világ hőse egyetlen hatásos mantrát használ: a múlt por. Az élet itt és most történik. Bármi ami a múltban történt, nem lesz hasznunkra a mostban. Ha jó dolog volt, akkor kedves emlékként dédelgethetjük, ha rossz volt, akkor egyszerűen el kell dobjuk.
Éld az életedet a lábaiddal a jelenben, és előre nézve a jövőbe!  Akkor a múlt nem lesz képes többé bebörtönözni téged és gátolni a fejlődésedet, hogy egy jobb emberré válj.
“Ha a legjobb szándékod ellenére hibát követsz el, emlékezz erre a mantrára: a múlt por.”
-Sri Chinmoy
Forrás: http://www.jewelsofhappiness.com
Egy élet megváltoztató tapasztalatért, olvassa el Sri Chinmoy könyvét Az Isteni Hős. Hogyan győzzünk az életcsataterén címmel.
Bruttó fogyasztói ár: 2 100 Ft
Szerző: Sri Chinmoy
Oldalszám: 371
Méret: 130×195
Kötés: kartonált
ISBN: 9638675217
Kiadó: Madal Bal Kft.

Szerző: null

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás